Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Maj 2007


Tips til diskussion


Tipsbevillingen i 2008 bliver Kulturministerens sidste chance for at indfri regeringsprogrammets løfter om åbenhed om tipsbevillingen. Oppositionen ruster sig til diskussionen ved at stille flere spørgsmål end nogensinde tidligere.

Kulturministeriets tipsbevilling lever sit eget stille liv udenfor de almindelige politiske diskussioner og uden den bevågenhed i medierne, som ellers kan være ganske vågne om mindre sagsområder. Det årlige tipsaktstykke sendes fra Kulturministeren til Folketingets finansudvalg. Udvalget behandler sagen internt og når altid frem til at godkende ministerens indstilling. Sådan har det altid været.

Gennem de sidste 10 år har der i gennemsnit været 4-5 spørgsmål fra Finansudvalget til ministeren. Denne spørgelyst er pludseligt mangedoblet til hele 18 spørgsmål i 2007. Aldrig før har der været så mange spørgsmål om tipspengene, den tidligere rekord var 10 spørgsmål.

Kulturministeren har desuden øget offentlighedens indsigt i tipsbevillingen ved i 2007 for første gang nogensinde at udsende en pressemeddelelse om bevillingen (og det er ikke fordi Kulturministeren almindeligvis er nærig med udsendelse af pressemeddelelser:-).

Kulturministerens pressemeddelelse nævner 3 konkrete nye initiativer (kulturinstitut i Rio de Janeiro, flere forskningsmidler samt videreføring af Læselystkampagnen, hvilket kun vanskeligt kan kaldes et "nyt initiativ"). Pressemeddelelsen er vel at mærke først udsendt efter Finansudvalgets godkendelse af indstillingen, så offentligheden har kun haft minimal mulighed for at påvirke beslutningerne. Det kan man reelt set kun, hvis man hører til den minoritet af befolkningen, som følger Finansudvalgets dagsorden.

Holder løftet?

I regeringsgrundlaget "Nye mål" fra februar 2005 står:
Regeringen vil sikre øget gennemsigtighed i fordelingen af tipsmidlerne og sikre en mere systematisk prioritering af tipsmidlerne.
Dette løfte er på ingen måde gennemført. En såkaldt "systematisk prioritering" er naturligvis til fri fortolkning. Men så længe indstillingen følger den samme skabelon som de seneste mange, mange år, er det vanskeligt at se, hvori prioriteringen skulle være systematiseret.

Og gennemsigtigheden er på ingen måde ændret. Dels er forløbet omkring beslutningen om tipspengene stadig en helt lukket verden uden offentlig indsigt, dels er langt de fleste underpunkter i tipsbevillingen intetsigende for de fleste. Der oplyses eksempelvis intet om de puljer, der kan søges.

Tipsbevillingen fremstår som Kulturministerens private kasse, som kan bruges til at belønne venner eller andre partiers kulturordføreres webmastere.

Den nuværende regering har højst en enkelt tipsbevilling i 2008 før næste valg. Der er muligvis travlt med at gennemføre dette regeringsløfte.

Læs også:
Tipspenge - som forrige år
Fra arkivet:
Internetfiltre på bibliotekerne (2006)
Tipspenge for fastholdere (2005)
Tipspenge uden formål (2005)
Musikken vinder i tips (2004)
Teatre vinder i tips (2003)
Tipspengene fordelt (2002)
1x2 tipperne redder (igen) stumperne (2002)
Kulturens tipspenge: Intro (2000)
Det demokratiske underskud (2000)
Rend os i intentionerne (2000)
Sikre tipsvindere (2000)
CulturCommentar: Fjern kulturens tipspenge (2000)

Søndag Aften 05/2007

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.